19 Ağustos 2012 Pazar

Kılıç Ali'nin Anıları

Atamız'ın Gerçek Dostu
     "- Meclise geldik. Bir de müezzin geldi. Müezzin ezan okudu. Meclis kapısından içeri girdiğimiz zaman Atatürk'ün önüne sırmalı elbiseler giyinmis bir imam dikildi. Atatürk ne istediğini sordu. İmam ellerini kaldırarak, " - Dua etmeden girilmez!" dedi. 
      Atatürk: "- Bu yurt, Mehmetçiğin süngüsü 
ile kurtarıldı ve bu meclis onun gayretiyle kuruldu. Yoksa senin duanla degil! Çekil oradan!" dedi ve imamı eliyle iterek meclise girdi." 
                  ***

Sakarya Meydan Savaşı zaferle sona erdi, Gazi Ankara'ya dönerken, karşılama törenine katılan halk; Gazi geçtikçe alkış tutuyor ve arkasından büyük bir alay halinde ilerliyordu. 


Meclis binasının önüne gelindi. Gazi baktı ki alayın başında bulunanlar yukarıya doğru yol almakta. Meğer bu tören şöyle düzenlenmiş: "Cemaat" halinde Hacı Bayram Veli'nin türbesine gidilecek, onun "yüksek maneviyatının yardımıyla" kazanılan bu büyük zafer için orada dua edilecek, sonra meclise dönülerek nutuklar okunacak. 

Gazi: 

''- Öyle şey olmaz, yurt toprağını karış karış kanını akıtarak ve canını vererek savunan Mehmetçiğin hakkını ben evliyalara kaptırmam!'' deyip doğruca meclis binasına saptı. 

Atatürk böyle bir davranışta bulunmasının gerekçesini ise şöyle açıkladı: 

''- Kimileri benim bu davranışıma kamunun inancını inciten yersiz bir davranış gözüyle bakmış olabilirler; ama ben, hele yurdun savunmasında, güvenilecek gücün evliyaların, yatırların "maneviyatı" olamayacağını hatırlatmayı artık zorunlu bulmuştum.''
                                      ***

   İlk Meclis'te bir gün laiklik konusu oluyordu. Gazi Mustafa Kemal Paşa o gün Meclis'e başkanlık ediyordu. Meclis'in tanınmış din alimlerinden bir vatandaş kürsüye geldi. Alaycı bir tavırla: "- Arkadaşlar bir laikliktir gidiyor. Afedersiniz ben bu laikliğin manasını anlamıyorum." diye söze başlarken riyaset makamında bulunan Mustafa Kemal Paşa dayanamamış, oturduğu yerden elini kürsüye vurarak: "- Adam olmaktır Hocam, adam olmak!" diyerek Hoca efendi'nin sualini cevaplandırmıştır.
                                    


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

 

Yaşasın Vatan Yaşasın Türk Milleti